Alhamdulilah juadah bersaskan pulut lagi...kami org kelate ni mmg sukekan pulut..so pagi ahad lepas buat pulut pagi pula..bila dok putrajaya ni susah pula nak cari yang dijual so ambil alternatif buatla sendiri..buakannyer susah sangat pun..yang penting dapat makan sepuas hati...bila buat sendiri bukan pagi malah sampai ke petang boleh makan.
Resepi Pulut Pagi
Bahan2 yang perlu ada:
Beras pulut 2cawan direndam 1jam
Nise siam 3keret (gula melaka)
Gula 1 - 2 sudu besar
Daun pandan 3helai
Kelapa putih yang dicampur garam (digaul)
Cara membuatnya:
Cara 1: Tanak/kukus
pulut seperti biasa dengan air serta daun pandan paras2 air lebih
sedikit dari tenggelam pulut. Sementara pulut sedang masak, parutkan
nise. Bila pulut dah masak, gaulkan parutan nise serta gula bersama
pulut hingga mesra kesemuanya. Kukus balik pulut 5 - 10 minit.Cara 2: Panaskan air dalam kukusan.Lapikkan kukusan berlubang dengan daun pandan. Toskan pulut kemudian kukuslah selama 20minit. Masakkan nise serta gula dengan sedikit air sehingga agak-agak likat. Gaul sebati dengan pulut yang dikukus. Kukus balik pulut 5 -10 minit. Hidangkan dengan kelapa puteh. Senang kan...
No comments:
Post a Comment