Pagi ni bekfest ngan pulut inti...dah lama x makan pulut versi ni..ha..ha..lau kat klate dlu sentiasa ada..so belum buat lagi..bula jumpa kat cafe trus beli...alhamdulilah..pantang nampak pulut skrg ni mmg trus nak beli jer..
so nak buat juga bila berkelapangan so..tempek resepi kat sini dlu...
BAHAN2NYA:
Kelapa parut (yang muda dan putih jer)
3 sudu besar gula merah (kalau nak manis tambah lagi)
secubit garam
3 sudu besar air
1 mug pulut
CARA:
Pulut dicuci dan diletakkan dalam periuk nasi. Airnya biarlah ½ inci atas paras beras pulut. kira-kira 2 sudu besar santan pekat. Pastu bubuh juga secubit garam. Masak lah macam masak nasi.
Untuk inti, masukkan kelapa, gula merah, secubit garam dan 3 sudu air ke dalam periuk. Kalau suka bubuh daun pandan tapi tadi Kjee malas tak bubuh. Kacau sampai rata pastu jeranglah. Jaga jangan hangus. Inti sudah kira masak kalau nampak sedikit kering. Tapi jaangan terlalu kering.
Pastu bubuhlah pulut dalam pinggan dan makan dengan inti.
No comments:
Post a Comment