1 kg beras pulut
700 ml santan pekat
pisang debelah dua
2sd gula
secubit garam
daun pisang dan tali rafia
Cara Membuat
1. Beras pulut dicuci biar betul2 bersih(cuci hingga cucian menjadi jernih)Rendam semalam,Toskan hingga kering
2.Panaskan air kukusan sehingga mendidih
3. Sementara itu satukan santan pekat,garam dan gula (garam dan gula ikut selera masing2)Kacau hingga garam dan gula hancur. rasa dulu masin dan manisnyer
4. Panaskan santan pekat atas api hingga naik wap sahaja..Tutup api dan sejukkan sahaja.
5. Kukus beras pulut sehingga separuh masak.
6. Angkat pulut dan tuang kedalam bekas yang besar. Pulut di arun dengan santan.Tuang santan pekat sedikit demi sedikit dan gaul rata. Memadai setakat lembapkan pulut.kalau dah ok x perlu habiskan santan.Biarkan sebentar pulut mesra dengan santan..
7. Daun pisang hendaklah dilayurkan atas api sekejap.
8. Masukklah pulut dalam daun pisang letakkan pisang kat tengah dan letak lagi pulut..pastu balut biar kemas.
ulangi step tersebut sehingga selesai...
9. Lepas tu bolehla dakapkan ketupat trsebut ikat dengan tali rafia...
10. Lepas balut kukus semula setupat tersebut selama 8-10 minit
Alhamdulilah selesai tuk makan petang...
No comments:
Post a Comment