Visit Me

Klik-Klik

must buy

Monday, November 10, 2014

Ketupat Dakap

Aktiviti di waktu petang bersama mak..ni mmg fav aku ni dari kecik2 lagi...tup-tup siap buat abang dawisy pun suka juga makan disebabkan pulut dan dalamnya ada pisang..si abang n i mmg fav pisang n pulut sama ngan mama juga..so kami first time buat ni buat cuba-cuba n nak mkn anak beranak jer...so layan jer la wpun bungkusan x menarik sbb tali rafia pula yg x cukup...pahtu daun pisang pun x elok sangat mudah pecah-pecah..ni jerla hasilnyer...
Resepi

1 kg beras pulut
700 ml santan pekat
pisang debelah dua
2sd gula
secubit garam
daun pisang dan tali rafia

Cara Membuat
1. Beras pulut dicuci biar betul2 bersih(cuci hingga cucian menjadi jernih)Rendam semalam,Toskan hingga kering
2.Panaskan air kukusan sehingga mendidih
3. Sementara itu satukan santan pekat,garam dan gula (garam dan gula ikut selera masing2)Kacau hingga garam dan gula hancur. rasa dulu masin dan manisnyer
4. Panaskan santan pekat atas api hingga naik wap sahaja..Tutup api dan sejukkan sahaja.
5. Kukus beras pulut sehingga separuh  masak.
6. Angkat pulut dan tuang kedalam bekas yang besar. Pulut di arun dengan santan.Tuang santan pekat sedikit demi sedikit dan gaul rata. Memadai setakat lembapkan pulut.kalau dah ok x perlu habiskan santan.Biarkan sebentar pulut mesra dengan santan..
7. Daun pisang hendaklah dilayurkan atas api sekejap.
8. Masukklah pulut dalam daun pisang letakkan pisang kat tengah dan letak lagi pulut..pastu balut biar kemas.
ulangi step tersebut sehingga selesai...
9. Lepas tu bolehla dakapkan ketupat trsebut ikat dengan tali rafia...
10. Lepas balut kukus semula setupat tersebut selama 8-10 minit

Alhamdulilah selesai tuk makan petang...

No comments:

Post a Comment

Monday, November 10, 2014

Ketupat Dakap

Aktiviti di waktu petang bersama mak..ni mmg fav aku ni dari kecik2 lagi...tup-tup siap buat abang dawisy pun suka juga makan disebabkan pulut dan dalamnya ada pisang..si abang n i mmg fav pisang n pulut sama ngan mama juga..so kami first time buat ni buat cuba-cuba n nak mkn anak beranak jer...so layan jer la wpun bungkusan x menarik sbb tali rafia pula yg x cukup...pahtu daun pisang pun x elok sangat mudah pecah-pecah..ni jerla hasilnyer...
Resepi

1 kg beras pulut
700 ml santan pekat
pisang debelah dua
2sd gula
secubit garam
daun pisang dan tali rafia

Cara Membuat
1. Beras pulut dicuci biar betul2 bersih(cuci hingga cucian menjadi jernih)Rendam semalam,Toskan hingga kering
2.Panaskan air kukusan sehingga mendidih
3. Sementara itu satukan santan pekat,garam dan gula (garam dan gula ikut selera masing2)Kacau hingga garam dan gula hancur. rasa dulu masin dan manisnyer
4. Panaskan santan pekat atas api hingga naik wap sahaja..Tutup api dan sejukkan sahaja.
5. Kukus beras pulut sehingga separuh  masak.
6. Angkat pulut dan tuang kedalam bekas yang besar. Pulut di arun dengan santan.Tuang santan pekat sedikit demi sedikit dan gaul rata. Memadai setakat lembapkan pulut.kalau dah ok x perlu habiskan santan.Biarkan sebentar pulut mesra dengan santan..
7. Daun pisang hendaklah dilayurkan atas api sekejap.
8. Masukklah pulut dalam daun pisang letakkan pisang kat tengah dan letak lagi pulut..pastu balut biar kemas.
ulangi step tersebut sehingga selesai...
9. Lepas tu bolehla dakapkan ketupat trsebut ikat dengan tali rafia...
10. Lepas balut kukus semula setupat tersebut selama 8-10 minit

Alhamdulilah selesai tuk makan petang...

No comments:

Post a Comment