Visit Me

Klik-Klik

must buy

Thursday, November 10, 2011

kacang putih Rahsia Khasiat 5 Kacang untuk Anda
Dengan tiba2 aku tempek pic kekacang lak..sejak akhir2 nie aku suka sangat kekacang tapi x semua kacang la aku lebih suka kacang yg rasa lemak2 manis..
bila mengadap pc sambil makan kekacang tgk2 dh habis satu bungkus..aku beli time ada jualan kt tempat aku 3 peket RM5 (murah jerkan)

So kita tgk khasiat kekacang ni:

kekacang sebenarnya mempunyai pelbagai khasiat. Selain sebagai sumber protein, ia boleh;
- Menstabilkan paras glukos dalam darah
- Menyeimbangkan tindakbalas elektrolit dalam tubuh
- Meningkatkan kadar metabolisme
- Membantu otak dan tubuh anda berfungsi dengan lebih baik

Wow! Tak sangka pula banyak betul khasiat kacang ni, kan?
Berikut adalah 5 jenis kekacang yang sememangnya baik untuk tubuh anda dan sedikit fakta mengenainya;

1. Kacang Dhal
- Kandungan protein sebanyak 26%.
- Meningkatkan metabolisme buah pinggang.
- Mengekalkan fungsi otot dan kepadatan buah pinggang.
- Melancarkan perjalanan darah ke jantung.

2. Kacang Hijau
- Mengandungi fiber, karbohidrat, mineral terhidrat, protein dan vitamin.
- Menyeimbangkan tahap kesihatan hati dan hempedu.
- Meneutralkan toksin dalam tubuh.
- Melegakan jangkitan salur kencing.
- Mengurangkan radang, pengumpulan air, tekanan darah tinggi, asid gastrik, masalah jantung dan darah.

3. Kacang Kuda
- Sumber terbaik bagi fiber, folat, karbohidtrat, protein dan zink.
- Rendah lemak.
- Membantu mengekalkan tahap kesihatan organ tertentu seperti jantung, pankreas dan usus kecil.
- Menyeimbangkan sistem hormon tubuh anda.

4. Kacang Soya
- Sumber protein yang terbaik.
- Mengandungi asid amino.
- Membantu banyakkan air susu badan.(bab ni aku plg suka sbb nk perbanyakkan susu bdn)
- Mengekalkan tahap kesihatan hempedu dan pankreas.
- Melancarkan peredaran darah.
- Mencerahkan penglihatan.
- Menyingkirkan toksin dalam tubuh dan keracunan makanan.
- Bertindak sebagai diuretik.
- Mengelakkan rasa loya dan masalah sembelit.
- Baik untuk kulit anda.

5. Kacang Soya Hitam
- Menyeimbangkan paras elektrolit dalam badan anda.
- Melancarkan peredaran darah.
- Bertindak sebagai diuretik.
- Melindungi organ dalaman seperti limpa dan pankreas.
- Mengelakkan batu karang, kejang, osteoporosis, radang pada saluran kencing dan sakit lutut.
- Mengurangkan rasa sakit belakang badan.
Sekarang anda dah tahu akan khasiat kacang untuk tubuh. Jangan lupa jadikan kekacang ini sebagai sebahagian diet harian anda ya.

No comments:

Post a Comment

Thursday, November 10, 2011

kacang putih Rahsia Khasiat 5 Kacang untuk Anda
Dengan tiba2 aku tempek pic kekacang lak..sejak akhir2 nie aku suka sangat kekacang tapi x semua kacang la aku lebih suka kacang yg rasa lemak2 manis..
bila mengadap pc sambil makan kekacang tgk2 dh habis satu bungkus..aku beli time ada jualan kt tempat aku 3 peket RM5 (murah jerkan)

So kita tgk khasiat kekacang ni:

kekacang sebenarnya mempunyai pelbagai khasiat. Selain sebagai sumber protein, ia boleh;
- Menstabilkan paras glukos dalam darah
- Menyeimbangkan tindakbalas elektrolit dalam tubuh
- Meningkatkan kadar metabolisme
- Membantu otak dan tubuh anda berfungsi dengan lebih baik

Wow! Tak sangka pula banyak betul khasiat kacang ni, kan?
Berikut adalah 5 jenis kekacang yang sememangnya baik untuk tubuh anda dan sedikit fakta mengenainya;

1. Kacang Dhal
- Kandungan protein sebanyak 26%.
- Meningkatkan metabolisme buah pinggang.
- Mengekalkan fungsi otot dan kepadatan buah pinggang.
- Melancarkan perjalanan darah ke jantung.

2. Kacang Hijau
- Mengandungi fiber, karbohidrat, mineral terhidrat, protein dan vitamin.
- Menyeimbangkan tahap kesihatan hati dan hempedu.
- Meneutralkan toksin dalam tubuh.
- Melegakan jangkitan salur kencing.
- Mengurangkan radang, pengumpulan air, tekanan darah tinggi, asid gastrik, masalah jantung dan darah.

3. Kacang Kuda
- Sumber terbaik bagi fiber, folat, karbohidtrat, protein dan zink.
- Rendah lemak.
- Membantu mengekalkan tahap kesihatan organ tertentu seperti jantung, pankreas dan usus kecil.
- Menyeimbangkan sistem hormon tubuh anda.

4. Kacang Soya
- Sumber protein yang terbaik.
- Mengandungi asid amino.
- Membantu banyakkan air susu badan.(bab ni aku plg suka sbb nk perbanyakkan susu bdn)
- Mengekalkan tahap kesihatan hempedu dan pankreas.
- Melancarkan peredaran darah.
- Mencerahkan penglihatan.
- Menyingkirkan toksin dalam tubuh dan keracunan makanan.
- Bertindak sebagai diuretik.
- Mengelakkan rasa loya dan masalah sembelit.
- Baik untuk kulit anda.

5. Kacang Soya Hitam
- Menyeimbangkan paras elektrolit dalam badan anda.
- Melancarkan peredaran darah.
- Bertindak sebagai diuretik.
- Melindungi organ dalaman seperti limpa dan pankreas.
- Mengelakkan batu karang, kejang, osteoporosis, radang pada saluran kencing dan sakit lutut.
- Mengurangkan rasa sakit belakang badan.
Sekarang anda dah tahu akan khasiat kacang untuk tubuh. Jangan lupa jadikan kekacang ini sebagai sebahagian diet harian anda ya.

No comments:

Post a Comment